Jubileumdag

Dit jaar bestaat Regionaal Jeugdorkest Corrente uit Nijmegen 25 jaar. We gaan dit op 16 mei vieren met een jubileumdag. Op deze dag gaan we onder leiding van onze eigen dirigent Lex Bergink en musici van het Gelders Orkest een aantal muziekstukken instuderen. Aan het einde van de dag geven we een concert met iedereen die op de jubileumdag meegespeeld heeft. Er hebben al diverse jeugdorkesten uit de buurt toegezegd mee te komen doen, maar ook individuele kinderen, die een instrument bespelen dat in een symfonieorkest past, kunnen zich inschrijven om mee te komen doen. We verwachten met rond de 100 kinderen samen te gaan spelen.

We spelen op twee niveaus, de juniorgroep en de jeugdgroep, en spelen ook een stuk met iedereen samen. In de juniorgroep kun je meedoen als je minimaal 1 jaar les hebt en tussen de 7 en 13 jaar bent. In de jeugdgroep hebben de meeste kinderen minstens 5 jaar les en zijn ze tussen de 11 en 18 jaar.

Het programma begint om half 11 en we repeteren tot ongeveer half 5, afwisselend in groepsrepetities per instrument onder leiding van musici van het Gelders Orkest, in tuttirepetities onder leiding van onze dirigent Lex Bergink met junioren en jeugd gescheiden en uiteindelijk ook in een tuttirepetitie met alle kinderen samen. Uiteraard houden we tussendoor ook pauze en wordt er voor een lunch gezorgd.
Om 17:00 uur sluiten we af met een concert.

Voorbeeld van afbeeldingMeedoen kan op drie manieren:

  • Alleen aan de jubileumdag voor € 10 p.p., incl. lunch. Aanmelden kan via een mail aan stichting@corrente.nl. De muziek krijg je dan toegestuurd en bereid je zelf voor.
  • De jubileumdag + wekelijks mee repeteren vanaf 12 februari voor € 69 p.p. Leerlingen van de Lindenberg betalen € 34 p.p. Aanmelden kan via de website van de Lindenberg:
    • Junioren repeteren op woensdag van 4 tot 5 in de Lindenberg in Nijmegen, aanmelden kan hier.
    • Jeugd repeteert op woensdag van 5 tot 7 in de Lindenberg in Nijmegen, aanmelden kan hier.  
  • De jubileumdag + wekelijks mee repeteren vanaf 12 februari voor € 69 p.p. en meegaan op het voorbereidingsweekend van 17 t/m 19 april in Arnhem voor € 57,50. Aanmelden voor de repetities kan via de link hierboven, voor het weekend gaat aanmelden via een mail aan stichting@corrente.nl.
  • Niet meedoen, maar komen luisteren kan ook. Kaarten zullen te zijner tijd via de website van de Lindenberg gekocht kunnen voor € 3,50 voor kinderen en € 5,00 voor volwassenen. 

Deelnemers krijgen een kortingscode voor twee concerten van Het Gelders Orkest in Musis Sacrum in Arnhem, nl. voor het “Musis Zondagochtendconcert” op 17 mei om 11:00 uur en voor “Symfonic Cinema” op 6 juni om 20.00 uur. Met deze code kunnen per concert 4 kaarten voor
€ 10 per stuk gekocht worden.

Beschrijvingen van de concerten:

17 mei 11.00 uur: Een zonnig strijkersconcert 

Concertmeester Carla Leurs neemt je mee naar Italië. Samen met de strijkers van ons orkest brengt ze Respighi, Vivaldi en Tsjaikovski. Een zwoel, mediterrane programma op de zondagochtend in Musis Arnhem.

Een schitterend en zonnig Italiaans strijkersconcert onder leiding van concertmeester Carla Leurs. Met Respighi neemt zij ons mee naar het Italië van vroegere eeuwen. In zijn derde suite uit de serie Antiche danze ed arie bewerkte hij enkele Italiaanse composities voor luit uit de 16e en 17e eeuw. Vandaar is het maar een kleine stap naar de 18e eeuw waar we Vivaldi aantreffen in Venetië. Carla Leurs is zelf de soliste in zijn wel heel bijzondere vioolconcert met de titel Il grosso Mogul. Waarom dit concert de titel draagt van een oud Indiaas vorst weet niemand, maar dat het stuk wat aparte Oosters klinkende trekjes heeft, laat zich raden.

Tot slot leidt Carla Leurs ons nog een eeuw verder en ontmoeten we Tsjaikovski in Florence. Het was deze plaats in zonnig Italië waar de componist regelmatig heen vluchtte om zijn getergde zenuwen tot kalmte te brengen. Eenmaal weer terug in Rusland, verwerkte hij de herinneringen aan deze indrukwekkende stad in zijn schitterende Souvenir de Florence.
Arnhem 17 mei 2020 – 11:00 Musis 

6 juni 20.00 uur: De mooiste muziek van Mahler verfilmd

Cineast Lucas van Woerkum heeft een unieke concertvorm ontwikkeld. In Symphonic Cinema toont hij zijn nieuwste film The Echo of Being met live symfonische muziek. In combinatie met Mahlers Totenfeier, Symfonie nr. 4 en het laatste deel uit zijn Negende symfonie, ontstaat er een wondermooie eenheid van beeld en geluid. Dirigent is de jonge en zeer getalenteerde Ben Glassberg.

Symphonic Cinema, de unieke concertvorm van cineast Lucas van Woerkum, heeft de afgelopen jaren de Nederlandse en buitenlandse concertzalen veroverd. De filmregisseur maakt zijn schitterende filmverhalen op basis van live uitgevoerde symfonische muziek. Tijdens het concert past hij subtiel de beelden aan zodat ze exact synchroon lopen met de muziek. Zo creëert hij een kunstwerk waarin beeld en geluid tot een wondermooie eenheid in elkaar vloeien. Groot succes had hij op deze manier al met Stravinskys Vuurvogel en Daphnis et Chloé van Ravel, waarin hij op een prachtig poëtische manier het verhaal van de muziek inkleurt.

In de nieuwste film, The Echo of Being, staat componist Mahler centraal. Het is gebaseerd op biografische elementen uit het leven van Gustav, Alma en hun dochtertje Maria Mahler, en reflecteert op het leven, de dood en alles wat daarna komt. Dat vervlecht hij met de meest indrukwekkende muziek van de componist; Totenfeier, Symfonie nr. 4 en het laatste deel uit zijn Negende symfonie. Zelden heb je de mens Mahler en zijn muziek zo intens beleefd.
Arnhem 6 juni 2020 – 20:00 Musis